Veelgestelde vragen
-
Waar moet ik op letten bij de aankoop van mijn bed als er een groot verschil is in lichaamsbouw tussen mezelf en mijn partner?
Elk lichaam is uniek en heeft zijn eigen maten. Bij een sterk uiteenlopende lichaamsbouw adviseren wij 2 aparte matrassen met als bedbodem een ergonomisch instelbare lattenbodem. Indien u wenst meten wij de belangrijkste lichaamsparameters die bepalend zullen zijn voor de keuze van je slaapsysteem. Indien je echter 1 grote matras verkiest maken we deze op maat met binnenin 2 verschillende hardheden. Een andere mogelijkheid om toch ’samen’ te slapen op 2 aparte matrassen is het gebruik van een dunne 2-persoons oplegmatras bovenop je 2 aparte matrassen. Je BMI zal mee je keuze bepalen van matrashardheid.
-
Ik weet niet welke matrashardheid ik moet kiezen want mijn gewicht wijzigt regelmatig met meer dan 10 kg?
Dat je lichaamsgewicht wijzigt over de periode van je matrasgebruik is uiteraard zeer normaal. Wanneer je matras ouder is dan 10 jaar koop je best een nieuwe op basis van je gemiddeld lichaamsgewicht. Wanneer je matras nog maar enkele jaren oud is combineer je deze best met een ergonomisch instelbare lattenbodem. Deze lattenbodems kunnen per lichaamszone harder of zachter afgeregeld worden.
-
Ik heb rug-en nekklachten en wens het beste bed voor mijn lichaam. Wat moet ik kopen?
Wij adviseren u de aankoop van een volledig slaapsysteem; bestaande uit matras, ergonomisch instelbare lattenbodem en hoofdkussen. U kan vrijblijvend een afspraak maken met één van de kinesitherapeuten voor gepersonaliseerd advies bij de keuze van je slaapsysteem. Indien gewenst meten wij de belangrijkste lichaamsparameters.
-
Ik transpireer veel tijdens mijn slaap. Op wat moet ik letten bij de aankoop van mijn bed?
Indien je veel transpireert ligt de prioriteit bij je keuze van het bed bij de vochtabsorberende en ventilerende eigenschappen van je slaapsysteem en de bedtextiel. Een groot gedeelte van het vocht dat ons lichaam uitwasemt verdwijnt via onze ademhaling en de huid. De materialen die in eerste instantie met onze huid in contact komen is de bedtextiel. Matrasbeschermer, hoeslaken en dekbedovertrek bestaan bij voorkeur uit 100% katoen. Voor het dekbed adviseren we het gebruik van onze donsdekens. Als bedbodem adviseren we een lattenbodem of spiraalbodem. Boxsprings zijn eerder niet aangewezen gezien de te beperkte vochtdoorlatende eigenschappen.
-
Ik heb het altijd koud in bed. Op wat moet ik letten bij de aankoop van mijn bed?
De warmte of koude in je bed is afhankelijk van meerdere factoren. Vooral de warmte-isolerende eigenschappen van de matras en de kwaliteit van het textiel zal hier een grote rol in spelen. Zorg voor een slaapkamertemperatuur van rond de 16-18 °C. De bedtextiel moet maximaal warmte isoleren maar ook een groot vochtabsorberend en ventilerend vermogen hebben. Hoog-kwalitatieve donsdekens garanderen hier het beste comfort. Voor de matras opteer je best voor een koudschuim- of latexmatras. Deze hebben een groter warmte-isolerend vermogen tov. de verenmatrassen.
-
Wat is de invloed van drukverlagend slapen op mijn lichaam?
Drukverlagend slapen impliceert dat je op een slaapsysteem gaat liggen met minder materiaalweerstand ter hoogte van de zwaarste lichaamzone. De zwaarste lichaamszone bevindt zich rond de heupen en je lage rug. Hierdoor zal je lichaam op deze zone dieper in het bed zakken. Dit ‘hangmateffect’ heeft een negatieve invloed op de ondersteuning van je rug. De wervelzuil vertoont als het ware de vorm van een banaan.
Drukverlagende slaapsystemen geven dus onvoldoende correcte ondersteuning aan de wervelzuil en zijn niet te koop bij Bedking-Ergopolis.
Tot de drukverlagende slaapsystemen behoren de meeste matrassen met visco-elastische materialen, waterbedden en lattenbodems gebaseerd op hydraulische principes. De nadelen van matrassen met visco-elastische eigenschappen kunnen deels gecompenseerd worden door de correcte instelling van ergonomische lattenbodems of het minimale gebruik ervan.
-
Wat is het belang van bedlinnen?
Je bedlinnen is een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving. Bedlinnen heeft een grote impact op je warmte-en vochthuishouding. Net zoals bij de matras moet de bedtextiel vocht absorberen, ventileren en zorgen voor een aangename behoud van warmte rond je lichaam.
Voor meer informatie klik je hier. -
Wanneer moet ik mijn matras vervangen?
Geen enkel product heeft een nauwere band met je lichaam dan je matras. 1/3de van je leven slaap en leef je op je matras. Na 8 jaar met een gemiddelde slaapduur van 7 uur heb je er meer dan 20.000 gebruiksuren opzitten. Vergelijk het voor de eenvoud met een auto die meer dan 250.000 km op de teller heeft staan. Tijd om te vervangen.
-
Welk slaapsysteem past het best bij mij?
De keuze van je slaapsysteem is een erg persoonlijk geven. Elk lichaam is immers uniek. Je lichaamsbouw, je warmte-en vochtregulatie, je dominante slaaphouding, mogelijke medische klachten zijn maar enkele van de parameters die je keuze zullen bepalen.
Onze slaapadviseurs waaronder diverse kinesitherapeuten zullen je hierbij uitgebreid adviseren. Indien je wenst maak je bij voorkeur een vrijblijvende afspraak in onze toonzaal.
-
Welk hoofdkussen past het best bij mij?
Je hoofdkussen is het sluitstuk van je ergonomisch slaapsysteem. De keuze van je kussen is sterk afhankelijk van het type matras, bedbodem en je lichaamsbouw. Ook de meest dominante slaaphouding bepaalt de keuze van het kussen. Ergonomische hoofdkussens zijn wat steviger ter hoogte van je nekwervels . In zijlig geeft het kussen steun zodanig dat de nekwervels één lijn vormen met de wervels ter hoogte van je bovenlichaam. Ook in ruglig geeft het kussen een wat stevigere steun aan de holte ter hoogte van je nekwervels. Ben je een buikslaper dan kies je voor een dunner hoofdkussen. We beschikken in onze testafdeling over meer dan enkele tientallen modellen. Op eenvoudig verzoek kan u eveneens gebruik maken van onze testservice.
-
Vanwaar komt de dons bij Bedking?
Alle dons en veren van Bedking zijn afkomstig van eenden en ganzen die geslacht worden voor voedselconsumptie. Na het slachten volgt het plukken. Dons en veren zijn dus een nuttig bijproduct van de voedingsindustrie. Alle donzen dekbedden worden in Europa geproduceerd en voldoen aan de strengste kwaliteitseisen.
-
Wat is het verschil tussen een donsdeken en een dekbed met synthetische vulling of andere vulmaterialen zoals wol, zijde etc…?
Elk type dekbed heeft als doel, in meer of mindere mate, warmte en vocht te reguleren. Dons en veren beschikken over een zeer hoog vochtopnemend en vochtregulerend vermogen. Door zijn, in verhouding, lage gewicht en groot volume is een donsdeken zeer soepel en zal het zich comfortabel naar uw lichaam vormen.
-
Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?
De eigenschappen zijn als het ware identiek. Beide hebben een hoog warmte-isolerend en vochtregulerend vermogen. Grote verschillen zijn er dan ook niet. Wel is het zo dat ganzendons in de regel uit wat grotere donsvlokken bestaat zodat voor dezelfde warmte-isolatie wat minder vulling gebruikt kan worden. Ganzendons is wat sterker dan eendendons en behoud langer zijn volume. Voor wat de kleur van dons en veren betreft kan nog worden opgemerkt dat er totaal geen verschil in kwaliteit hoeft te bestaan tussen witte, bruine of grijze dons.
-
Is er een verband tussen slapen onder een donsdeken en allergieën?
Donsdekens van Bedking hebben een zeer fijne dicht geweven tijk waardoor het binnendringen van huismijten wordt tegen gegaan.
-
Hoe vaak moet ik mijn donsdeken laten reinigen?
Een donsdeken wordt best om de 5 jaar gereinigd. Door de vochtregulerende werking neemt het dons elke nacht ongeveer 1 to 2 dl vocht en zweet per persoon op. Dit wordt tijdens het verluchten weer afgegeven. Na verloop van tijd zal het transpiratievocht residu’s achterlaten op de dons waardoor het volume en de isolatie verminderen. Afhankelijk van het model van donsdeken wordt de dons uit de tijk (doek) gehaald en in een speciale machine gewassen en ontdaan van stof en gruis. De tijk wordt apart gewassen en indien noodzakelijk vernieuwd.