Bedeigenschappen: waarop letten?

De bedeigenschappen zijn als het ware de DNA van je slaapsysteem. Een aantal bedeigenschappen zijn zo cruciaal dat ze zullen bepalen in hoeverre je ‘wetenschappelijk’ correct of niet-correct zult ondersteund worden. Hieromtrent is er al veel inkt gevloeid. Deze bedeigenschappen staan grondig gedefinieerd in het boek van Pascal Mannekens ‘Rust voor je rug’ Kies het juiste bed en maximaliseer je slaapcomfort, uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo. De belangrijkste bedeigenschappen die een grote invloed hebben op het functioneren van de slaap en het lichamelijke herstel zetten we even op een rij.

Conformiteit

De conformiteit van je slaapsysteem is de belangrijkste bedeigenschap want deze bepaalt in hoeverre je slaapsysteem je wervelzuil in alle ligposities correct zal ondersteunen. Een hoog-conformerend slaapsysteem zorgt ervoor dat het systeem zich goed aanpast aan de vorm van je lichaam volgens je persoonlijke lichaamsmaten.

 

Natuurlijke kromming van de wervelzuil


Bedking-Ergopolis is gespecialiseerd in het onderzoek en de ontwikkeling van conformerende slaapsystemen. Het enige juiste objectieve criterium dat kan beoordelen of je slaapsysteem een goede of slechte conformiteit heeft, is de wervelkolom. De wervelkolom als geheel genomen is bij voor- of achteraanzicht rechtlijnig. In zijaanzicht vertoont de wervelkolom vier krommingen.

  1. De kromming ter hoogte van het heiligbeen.
  2. De holte ter hoogte van de lage rug
  3. De kromming ter hoogte van de borstkas
  4. De holte ter hoogte van de nek

 

Ruglig zijlig rugpijn vermijden

In een goed ondersteunend slaapsysteem zal in elke ligpositie de natuurlijke vorm van de wervelkolom gehandhaafd blijven. In zijlig moet de wervelzuil zijn horizontale positie behouden. Je slaapsysteem zal voldoende zacht moeten zijn ter hoogte van de schouders en de zwaardere heupzone goed omsluiten en ondersteunen. De meeste slaapsystemen zijn in de middenzone harder om voldoende ondersteuning te geven aan de zwaardere lichaamsdelen. In ruglig moet je slaapsysteem de natuurlijke S-vorm van de wervelzuil blijvend ondersteunen. Je slaapsysteem geeft mee ter hoogte van de schouders en heupen maar biedt voldoende steun ter hoogte van nek, taille en de benen. Buiklig wordt afgeraden: de extra druk op het bovenlichaam geeft vaak aanleiding tot nekklachten, ochtendstijfheid en spierpijn.

Voor een overzicht van hoog-conformerende matrassen, bedbodems en hoofdkussens klik je door naar Ergonomisch slapen.

 

Hardheid
De hardheid van je slaapsysteem geeft aan hoe diep je bij een bepaalde belasting in je bed ‘inzakt’. Hoe diep je in je bed wegzakt is natuurlijk voor iedereen verschillend, afhankelijk van gewicht, lichaamsvorm en de lighouding. Zowel te zacht als te hard slapen zijn slecht voor je rug. Een goed bed moet voldoende steun geven aan je lichaam rekening houdende met je specifieke lichaamsbouw.

Te zacht slapen zorgt ervoor dat de wervelzuil wegzakt en dat je in een hangmat komt te liggen. Omdraaien kost je veel moeite. Dit geeft vaak aanleiding tot rugklachten, stijfheidsgevoel en spierspanningen. Dit is ook een probleem bij de zogenaamde drukverlagende slaapsystemen, waarover geen enkele wetenschappelijke consensus is.

Te hard slapen geeft dan weer veel druk op de meest uitstekende lichaamsdelen zoals schouders en heupen, en overmatige belasting op weken delen zoals de huid, zenuwen, spieren en bloedvaten. Je zal 's nachts veel draaien, ondiep slapen en 's morgens vermoeid opstaan. Slapende armen en nekstijfheid zijn enkele van de gekende klachten.

Het beste criterium om de hardheid van je slaapsysteem goed te bepalen is je Body Mass Index.

De body-mass index (BMI) is een index die de verhouding weergeeft tussen lengte en gewicht. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht. De BMI kan niet gebruikt worden als betrouwbare maat voor overgewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen. De index doet ook geen uitspraak over het percentage vet in het lichaam. De waarde van de index is gelijk aan de massa van het lichaam (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). (kg/m2). Uit ons eigen onderzoek blijkt dat personen met een hogere BMI wel baat hebben bij een harder slaapsysteem. DE BMI is voor onze slaapspecialisten één van de bepalende keuzeparameters.

Voor zwaardere mensen is een harde matras meer geschikt. In een zachte matras zullen ze te diep wegzakken, je komt in een hangmat te liggen en omdraaien kost dan ook meer moeite. De lichtgewichten slapen daarentegen beter op een wat zachtere matras. Lichtgewichten die toch op een harde matras liggen, liggen als het ware bovenop de matras en krijgen teveel druk op de gevoelige schouders en bekken.


Warmte-en vochtregulatie
Warmte-regulatie is het vermogen van je slaapsysteem om de lichaamswarmte tijdens de slaap stabiel te houden rond de comforttemperatuur ter hoogte van de huid rond 34 à 35°C. Tijdens de slaap daalt de lichaamstemperatuur. Het is dan ook essentieel dat de matras en de bedtextiel zorgen voor een zekere warmte-isolatie zonder dat het bed te warm aanvoelt. Je slaapsysteem in combinatie met de bedtextiel moet dus warmte isoleren en overtollige warmte afvoeren.

Tijdens de slaap produceert ons lichaam vocht. Gemiddeld verlies je tijdens de slaap een halve liter vocht door ademhaling en reguliere vochtuitwaseming via de huid. Je slaapsysteem in combinatie met het bedtextiel moet zorgen voor een goede vochtregulatie: ze moeten vocht maximaal kunnen absorberen en maximaal afvoeren naar de buitenomgeving.