Ergonomische zitsystemen
Bij Ergopolis kan je terecht voor een uitgebreid gamma aan ergonomische zitsystemen gaande van kniestoelen, balansstoelen, bureaustoelen, zitkrukken, zadelstoelen, zitballen en allerlei zithulpmiddelen.
Kniestoel
De kniestoel met sledeconstructie is ontwikkeld vanuit de filosofie van zitten met een ‘open hoek’ met grote bewegingsvrijheid. Deze dynamische kniestoelen laten je toe om je bekken in voorwaartse en achterwaartse richting te kantelen. Bij een voorwaartse bekkenkanteling kom je in een houding waarbij je de natuurlijke vorm van je wervelzuil beter kan behouden. Bij de beste modellen zijn de kniesteunen en rugleuning regelbaar.
Zitbal
Zitten op een zitbal vraagt veel inspanning vanuit je lichaam. Je zal de spieren actief moeten aanspreken om in een open hoek te kunnen blijven zitten. Een zitbal gebruik je dan ook best afwisselend met een ergonomische bureaustoel. Zitballen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters van 45 cm tot meer dan 75 cm in functie van je lichaamslengte. Op grotere zitballen kan je ook oefeningen uitvoeren.Zadelstoel en zitkrukken
Zitten op een zadelstoel laat je toe om op een eenvoudige manier in een stabiele open hoek te gaan zitten. Een aantal modellen kunnen voorzien worden van een rugleuning. Zadelstoelen en zitkrukken verhogen de mobiliteit en zijn meestal voorzien van stervoeten met wieltjes. Ze worden ook vaak gebruikt aan hoog-laagtafels.
Ergonomische bureaustoel
Ergonomische bureaustoelen worden voorzien van aangepaste zitmechanieken om maximale beweging en zitvariatie toe te laten. De meest gebruikte mechanismen zijn het ‘Balanssysteem’, Synchroon mechaniek en Free-Float mechaniek. Meestal zijn er diverse hendels aanwezig om de stoel beter af te regelen op je lichaamsmaten of zitgewoontes. De weerstand van deze mechanismen is regelbaar in functie van je lichaamsgewicht. Wanneer je af en toe een meer passieve zithouding wenst aan te nemen adviseren we het gebruik van arm-en neksteunen.
- Balanssysteem
De beweging van de bureaustoelen met een balanssysteem komen het meest overeen met de beweging in een schommelstoel. De rugleuning en de zitting bevinden zich in een vaste hoek tov. elkaar. - Synchroon mechaniek
Bij stoelen met een synchroonmechanisme beweegt de rugleuning naar achteren en kantelt de zitting mee in een vaste verhouding. Wanneer de zitting een graad achterover kantelt, kantelt de rugleuning twee of drie keer zoveel achterover. Doordat de zitting gedeeltelijk mee kantelt heeft de gebruiker minder het gevoel achterover te vallen . Een zeer actieve zithouding is meestal niet mogelijk met dit type van stoelmechaniek. - Free-Float-mechanisme
Bij het Free Float-mechanisme kan de zitting onafhankelijk kantelen van de rugleuning. De stoel kantelt dan ook gemakkelijker. Dit laat je toe om zeer actief met een voorwaarts gekantelde zitting te werken. Je spieren nemen dan de functie van de rugleuning over. Eventueel kan je het systeem uitschakelen en tijdelijk overgaan naar een meer passieve zithouding.
Meer info (links)
www.beswic.be/nl/themas/ergonomie